Sauna

 • Saunom protiv prehlade i gripa
  Istraživanja pokazala su da redovan odlazak u saunu smanjuje učestalost prehlada i gripa. Kako se tijelo izlaže toploti saune, ono proizvodi više bijelih krvnih zrnaca što umnogome pomaže u borbi sa virusima. Sauna takođe može da ublaži sinusna zapušenja od prehlada i različitih alergija posebno kada je u kombinaciji sa parom.
 • Sauna nas oslobađa stresa
  Svi oni koji idu u saunu znaju da je ona neprijatelj broj jedan svakoj vrsti stresa. Sve studije, a i cjelokupna medicina saglasna je koliko stres utiče na naše zdravlje, toliko da je on glavni uzročnik velikog broja oboljenja.
 • Opušta mišiće i bolove u mišićima i zglobovima
  Visoke temperature podstiču rast endorfina, prirodne telesne supstance koja nas oslobađa bola. Endorfin ima umirujuće dejstvo, a ima moć i da suzbije bol artritisa. Toplota saune širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju, a brži protok krvi ubrzava prirodni proces liječenja tijela, pa i od posjekotina i modrica.
 • Oslobađa naše tijelo od toksina
  Znojenje je veoma važno za naše zdravlje, i to – duboko znojenje.
  Visoka temperatura saune širi krvne sudove koji omogućavaju veći protok krvi.
  Na taj način, duboko znojenje u sauni izvlači štetne materije kao što su olovo, bakar, cink, nikl, živu; sve one toksine koje pokupimo iz životne sredine.
 • Čisti kožu
  Saune su poznate po tome kako utiču na ljepotu kože. Nakon dubokog znojenja, mrtve ćelije se čiste. Uz pomoć znoja epidermalni sloj se oslobađa od bakterija, a čišćenje pora daje koži mekoću i sjaj.
  Tako, redovno znojenje održava strukturu kolagena i spriječava od pojave bora ili opuštanja kože.
  Kada se koža redovno čisti izbacivanjem “otpada” kroz pore, vraća joj se vitalnost, ton i zdrav sjaj. Ona nije lijek za akne, ali često je velika pomoć u njihovom lečenju
 • Dobro spavamo
  Kada temperatura tela raste u večernjim satima, ona će i pasti u kasnijim satima i na taj način će olakšati san.
 • Sagorijeva kalorije
  Sam proces znojenja zahteva potrošnju veće količine energije.
  Ta energija dobija se iz masti i ugljenih hidrata i tokom tog procesa sagorijevaju se kalorije. Povećava se i srčani puls, a u sauni može da bude od 60/70 otkucaja u minuti do 140/150.
  Možete da kombinujete toplo-hladni tretman. Svaki put kada naglo promijenite temperaturu srčani puls se povećava bar za 60% što može da se poredi sa umjerenim vježbanjem.
 • Detoksikacijsko djelovanje
  Sauna je jedna od najboljih načina relaksacije tijela, a izdvaja se kao najbolja metoda detoksikacije. Sauna ima snažno detoksikacijsko djelovanje koje će pomoći da izbacite sve štetne toksine nakupljene iz hrane, kozmetike i zagađenja u okolišu.
 • Smanjuje bolove
  Pomaže kod bolova u mišićima pa se preporučuje za osobe koje se profesionalno bave sportom

“Želja za ozdravljenjem uvijek je bila pola zdravlja.” Seneka